Monday, 27 February 2017

Percutian ke Medan - Part 3 (Last)

Assalamualaikum.... :)

Kami sampai di Hotel Sinabung Hills hampir menjelang waktu maghrib. Dinner dulu lepas tu baru masuk bilik. Buka je pintu bilik, kedengaran air paip dibuka. Laju-laju pekerja hotel yang membantu mengangkat beg menutup kepala paip air tu. Seriau jugak time tu sebab almaklum la dah maghrib. Hotel angkerkah ini? huhu...

Ini rupa biliknya. memang luas dan selesa. View mengadap Gunung Sinabung yang sedang mengeluarkan asap semasa kami berada di sana. Kali pertama melihat gunung berapi yang mengeluarkan asap dalam seumur hidup ni.

Esok paginya selepas sarapan, baru dapat jalan-jalan di sekitar hotel yang popular di Berastagi ini. Landskap memang cantik dan luas. Boleh ambil gambar banyak-banyak kat sini.


Seronok tengok pokok hydrangea yang begitu meriah mengembang di sini. Cuaca tanah tinggi memang sesuai untuk kebanyakan shrub yang cantik-cantik subur. 


Ape hal mokcik ni entah la. Layan je laaa...hihihi...


Nampak tak muka Qisya yang jadi sembab tetiba tu. Hairan betul sebab dia kata tak sakit atau tak gatal pun. Balik Malaysia, ok pulak. Misteri betul.


Takde pulak air terjunnya masa ni. 

Dah habis bergambar, kami meneruskan perjalanan ke Medan yang mengambil masa 3 jam perjalanan. Sempat singgah shopping kat kedai telekung entah apa namanya. Kat situ saja tempat yang supir tu bawa kami. Hampeh betul. Tahan beli barang itu ini sebab katanya di Medan lebih murah, sekali...kat situ je la tempat shoppingnya. Lepas kedai telekung tu ada la singgah di gerai kek lapis. Adoiii....sudahnya fridge magnet dibeli di airport! Nak nangis ke nak gelak ke, redho je la sebab follow orang. huhu...


Sebelum sampai airport, kami dibawa lunch dulu di sebuah kedai makan ni. Katanya femes dengan bakso dan soto. Layan je la. Satay kerang ni sangat sedap. Tapi sayang tak ingat nama kedai. Kalau teringin nak makan satay ni masa di Medan nanti, u ols tunjuk la gambar satay ni kat supir u ols. hihi..


Ni ha. Nasi soto. Alhamdulillah kenyang...


Lama kami lepak di Kualanamu International Airport ni. Tersampai awal kekdahnya. Almaklum la, tak pergi shopping. Singgah satu kedai je tadi, kan. 


Ni ha family saya. Memang kami semua suka berjalan sana sini bersama. Tak semuanya saya tepek kat blog. Pening dengan perangai manusia yang suka komplen kata saya ni travel tinggalkan anak dan suami la. Tak family oriented la. Adeh... Tengok lokasi , masa dan duit la derr. Of course saya rindukan diorang bila berpisah. Takkan nak berkepit 24 jam baru dikatakan family oriented. Amsyar saya dah masukkan ke sekolah asrama kot. Masing-masing ada cara tersendiri dan haluan sendiri. Jangan nak komplen kehidupan orang lain sesedap rasa je gitu. Eh, tetiba terbebel pulak. hahaha.... :p


Berbalik kisah di airport tadi, port yang paling best, mestilah di area charge handphone. Dijamin tak berebut plug. hahaha...


Dalam setahun entah berapa kali family day la kitorang ni. Layan je laa... yang penting anak-anak happy. :)

Bab supir yang kami gunakan semasa di Medan, saya tak akan share ya u ols atas sebab-sebab tertentu. Carilah perkhidmatan supir yang lain di mana review terhadap perkhidmatan mereka lebih bagus. Banyak dikongsikan di blog-blog lain. Rajin membaca review ni sebenarnya banyak membantu kelancaran percutian. Percayalah tips saya yang tak seberapa ni. hihi...


Menjelang maghrib dari atas awan. Alhamdulillah...selesai percutian keluarga besar kami di Medan. Ada lagi banyak trip kami sekeluarga tapi rasa macam dah basi pula nak cerita. Langkau ke Cambodia je la untuk next entry... :p


Terima kasih sudi baca. :)

3 comments:

  1. Haaaii.. TB datang melawat blog.. tak dapat nak komen sangat sebab tengah blogwalking dah singgah blog2 yang lain.. TB doakan untuk awak semoga hari ni hari yang lebih baik dari semalam .. K bye..

    ReplyDelete
  2. Salam, jom bercuti ke Medan-Berastagi-Lake Toba. Muslim pakej. harga berpatutan dengan servis yang ditawarkan. In shaa Allah. whatsapp: +6012-6047593 Ig: @percutianbajet

    ReplyDelete